Pozarea cablurilor – ce alegem? Aerian sau subteran?
Pozarea cablurilor a devenit în ultimii ani un subiect tot mai discutat în domeniul lucrărilor edilitare. În timp ce tot mai multe orașe au început să implementeze limitări pentru cablurile aeriene, furnizorii și constructorii se lovesc constant de aspecte care îngreunează implementarea subterană. Iar cum nu există o soluție universal valabilă, fiecare proiect aduce noi și noi aprecieri asupra opțiunilor existente.
În acest articol, ne-am propus să îți povestim pe scurt care sunt caracteristicile fiecărei variante de pozare a cablurilor. În plus, îți vom indica câteva echipamente care te pot ajuta să obții rezultate mai rapide și mai calitative.


Pozarea cablurilor aeriene – o variantă cu costuri și timp de realizare reduse
Dacă ne gândim la cabluri de electricitate sau fibră optică, ne vine automat în minte imaginea stâlpilor încărcați de fire. Adevărul este că, pentru o bună perioadă de timp, cablurile aeriene au reprezentat regula în domeniul electricității, telefoniei sau internetului.
Acest lucru se datorează faptului că pozarea cablurilor aeriene optimizează mult costurile proiectului, mai ales dacă infrastructura (stâlpii) există deja. De asemenea, fără ajutorul tehnologiei de săpat șanțuri sau a utilajelor de foraj dirijat, opțiunea de îngropare a firelor însemna săptămâni, poate chiar luni de zile de săpat cu târnăcopul și apoi acoperit la loc.
Un alt avantaj al cablurilor aeriene este acela că sunt mult mai ușor de accesat în caz de avarii, fiindcă sunt mereu vizibile. Cu toate acestea, există și un dezavantaj major care contrabalansează acest aspect. Firele aeriene sunt și mai fragile – și deci predispuse la avarii – întrucât acestea sunt expuse la condițiile de mediu.
După cum am menționat, mai ales în orașele mari, montarea de cabluri aeriene începe să fie limitată, dacă nu chiar restricționată. La noi în Timișoara, de exemplu, există o întreagă campanie din partea administrației pentru eliminarea cablurilor de pe stâlpi. Astfel, tot mai mulți furnizori sunt nevoiți să regândească rețelele de cabluri și să le proiecteze subteran.

Pozarea cablurilor la nivel subteran reprezintă o opțiune fără prea multe dezavantaje, însă cu costuri ceva mai ridicate. Ce-i drept, acest lucru se întâmplă și pentru că nu există planuri de dezvoltare coerente din partea administrației. Cu alte cuvinte, furnizorii vin fiecare cu propriile proiecte și intervale de timp, pe care le respectă sau nu. Ideal, un plan de dezvoltare urbanistică, care să includă și o rețea actualizată de cabluri subterane, ar putea optimiza din costuri prin împărțirea acestuia între furnizori. Să revenim totuși la realitatea zilelor noastre și să vedem care sunt principalele caracteristici ale cablurilor pozate subteran.
Firele subterane au o rezistență mult mai mare în timp, pentru că acestea sunt ferite de vânt, gheață sau vreme nefavorabilă. În plus, datorită sistemelor inteligente de verificare, și procesul de identificare și reparație a posibilelor avarii a devenit mai simplu și mai puțin „invaziv”.
Spre deosebire de firele aeriene, pozarea subterană a cablurilor depinde mult de proprietățile solului unde acestea trebuie îngropate. De asemenea, e important ca firele să fie îngropate la o adâncime considerabilă, pentru a evita posibilele accidente.
Alegerea opțiunii de pozare a cablurilor trebuie să fie bazată, după cum se poate observa, pe caracteristicile proiectului. În funcție de zona unde va fi realizat proiectul, infrastructura existentă și tipul solului, vei putea să iei o decizie asumată și corectă.
Important este că, indiferent de opțiunea pe care urmează să o alegi pentru pozarea cablurilor, vei găsi la noi utilaje de cea mai bună calitate pentru a-ți duce proiectele la bun sfârșit. Pentru cablurile aeriene, îți oferim trolii speciale de tragere și echipamente de tensionare. Pentru proiectele subterane, poți să optezi pentru utilaje de săpare a șanțurilor sau pentru echipamente de foraj dirijat, care pot crea rețeaua subterană fără săpătură deschisă.
Dacă nu știi ce echipament ar fi potrivit pentru nevoile tale, te putem ajuta prin serviciul de consultanță, așa că nu ezita să ne contactezi!