În capitala cantonală elvețiană Chur, un proiect de infrastructură important a necesitat instalarea unei conducte de protecție pentru o nouă conexiune de gaze naturale. Compania de construcții HEW AG a fost însărcinată cu această misiune dificilă, dar a reușit să o ducă la bun sfârșit cu ajutorul unei tehnologii inovatoare și a unui echipament specializat. Acest articol explorează procesul și echipamentul utilizat – utilajul de foraj MINI-JET MJ 1600  în acest proiect de succes.

Confruntându-se cu un subsol dificil

Datorită compoziției solului format în mare parte din pietriș compact, metoda tradițională de săpături și șanțuri nu a fost fezabilă. Astfel, a fost necesară utilizarea unei soluții inovatoare pentru a realiza proiectul cu succes. Terra Ag a venit în întâmpinarea problemei cu utilajul modular de foraj dirijat cu pornire din șanț Mini Jet 1600 MJ, cu ciocan de rocă.

Pentru a realiza forajul pilot, s-a folosit utilajul de foraj MINI-JET MJ 1600, echipat cu un cap de impact cu aer comprimat TERRA-ROCK cu un diametru de 65 mm. MJ 1600 este un utilaj de foraj de înaltă performanță, ideal pentru lucrările de construcții și infrastructură. Cu un motor puternic de 33 CP și o forță de tragere și împingere de până la 6 tone, acest utilaj este capabil să realizeze foraje de până la 50 de metri în soluri diverse. Dimensiunile compacte și nivelul redus de zgomot fac din MJ 1600 o alegere potrivită pentru lucrările în zone urbane și spații restrânse. Sistemul automat de forare și lărgire și ciocanul pneumatic pentru rocă sunt caracteristici suplimentare care îi conferă versatilitate și eficiență în diverse aplicații. 

Realizarea forajului pilot și lărgirea canalului de foraj

Pentru a începe, a fost utilizată o sapă de foraj cu diametrul de 76 mm de la capătul prăjinei. Această sapă de foraj a fost introdusă în subsol, creând un foraj pilot inițial în pietrișul compact.

Având în vedere că conducta de protecție avea un diametru de 90 mm, a fost necesară lărgirea canalului de foraj. Pentru aceasta, sapa de foraj de 76 mm a fost înlocuită cu un expandor (lărgitor) cu diametrul de 110 mm. 

Acest expandor a fost trecut prin forajul pilot existent, mărindu-l în diametru și asigurând potrivirea perfectă cu conducta de protecție.

Tragerea țevii de protecție în canalul de foraj

După ce canalul de foraj a fost lărgit cu succes, a fost posibilă tragerea țevii de protecție în interiorul acestuia. Prin această etapă, terenul a fost pregătit pentru introducerea ulterioară a conductei de gaz, oferind un mediu sigur și protejat pentru fluxul de gaze naturale.

Succesul proiectului și avantajele tehnologiei utilizate

Proiectul de instalare a conductei de protecție sub Masanserstrasse în Chur a demonstrat succesul utilizării unei tehnologii inovatoare și a echipamentului specializat TERRA MINI-JET MJ 1600. Abordarea non-invazivă a forajului pilot și lărgirea canalului de foraj au evitat săpăturile și au oferit o soluție eficientă pentru instalarea conductei de protecție. Compania HEW AG a demonstrat din nou că tehnologia și inovația pot facilita proiecte de infrastructură complexe.